vrijdag 16 augustus 2013

Vroeger was alles beter. Of toch niet?


Soms mijmer ik even over vroeger. Dan betrap ik mezelf er op dat ik óók denk: “Vroeger was alles beter.” Dat wil ik niet denken, want het is niet zo.
Oh, wat had ik er vroeger, als jonge meid, een hekel aan als 'oude' mensen zeiden dat vroeger alles beter was. Alsof het heden niets te bieden heeft! “de jongelui van tegenwoordig!” Wie weet het nog? Of wie zegt het nu zelf?
Soms dacht ik er wel eens dieper over na, vroeger was alles beter. Hoe zou het zijn geweest? Hoe had ik het gevonden? Had ik dan ook gezegd dat het vroeger inderdaad beter was?

Waarschijnlijk is toen mijn fascinatie voor de geschiedenis ontstaan. Zelfs nu ik volwassen ben, zou ik nog wel eens terug in de tijd willen.
Ik zou wel eens in de jaren dertig willen kijken, of rond de vorige eeuwwisseling. De jaren '50 lijken me ook leuk.
Over de tweede wereldoorlog heb ik veel gelezen en veel verhalen gehoord. Dat is een periode waar ik liever niet naar toe zou gaan. Alleen de verhalen maken mij al heel verdrietig.
Ik hoor ook nu veel verhalen van oude mensen. Het zijn meestal mensen die hun jeugd in de tweede wereldoorlog hebben doorgebracht en geholpen hebben bij de wederopbouw van ons land. Het zijn stuk voor stuk helden. Echt waar! Maar ook zij hebben geen goed woord over voor het heden. Vroeger was alles beter!
Tja vroeger was alles beter. Toen moest je nog wassen op de hand. Toen zat je op je knieën de vloer te schrobben. De rolverdeling tussen man en vrouw werd bepaald. Dat soort zaken zijn in de loop der jaren gelukkig wel veranderd. Lang leve de wasmachine en de Vileda dweil. Wat betreft de rolverdeling, gelukkig kunnen we dat nu allemaal zelf bepalen hoe de taken verdeeld zijn.

Voor de kinderen is er niets minder veranderd. Daar waar wij heel blij waren dat er op woensdagmiddag eindelijk iets voor ons kinderen op tv was, is er nu werkelijk geen moment in de 24 uur die de dag telt, dat er geen kinder-tv is! Echt. Tijdens mijn slapeloze nachten in mijn zwangerschappen heb ik daar graag gebruik van gemaakt. Maar ik ben nu niet meer zwanger dus lijkt  24/7 kinder-tv mij nutteloos.

Als ik aan een ouder persoon vertel dat de kinderen van tegenwoordig voetballen op hun computer, wordt mij een fel antwoordt terug gebeten dat het belachelijk is! Dat horen ze op straat te doen! Daar heeft deze persoon misschien ook wel gelijk in. Je kunt trouwens ook huizen bouwen op de computer. Vroeger bouwde ze hutten in het bos! Er bestaat zelfs een interactieve poppenhuis app! Ja echt, wij hebben hem op de tablet.

Gelukkig is het niet zo dat kinderen alleen maar binnen zitten, zoals oude mensen beweren. In mijn beleving is er alleen wat meer keuze. Zoon 1 bouwt huizen op de computer, maar kan ook nog heel goed een hut maken in het bos of in het park.

Laatst heb ik weer het poppenhuis naar beneden gehaald. Er werd heel intensief meegespeeld door alle drie de zoons. Ook voetballen doen ze naar hartelust buiten. Nou ja, zoon 1 houdt er niet zo van.... maar als hij dat wel zou doen, dan zou hij naar hartelust voetballen! Dus is het nu echt zo veel slechter dan vroeger? Ik vind van niet.

Maar toch, heel af en toe komt de gedachte in mij op, dat het vroeger beter was. Of misschien anders?

Met dit mooie weer staat in onze tuin regelmatig het zwembadje op. Maar ohhhh wat wordt er wild gespeeld. Drie straten verderop zouden ze de zoons kunnen horen. Ook het water in het badje is na zo'n speelsessie minimaal gehalveerd. En maar gillen en maar schreeuwen. Ik zit als een badjuf naast het badje om het nog enigszins in het gareel te houden.

Tijdens de avondmaaltijd vroeg ik mij hardop af of dat vroeger ook zo was? In mijn beleving speelden wij vroeger heel rustig in het badje. We speelden wel dolfijntje maar we maakten daar niet zo veel lawaai bij, volgens mij.

Waarop zoon1 tegen mij zei: Ja, mam, dat was vroeger, in de vorige eeuw! In deze eeuw maken de kinderen nu eenmaal meer lawaai!

Ik vroeg hem waar aan dat ligt, dat de kinderen van tegenwoordig meer lawaai maken? Hij antwoordde dat het waarschijnlijk komt omdat kinderen meer kunnen doen dan vroeger....

Krijgen die oudjes toch gelijk? Was het vroeger dan inderdaad beter?

In ieder geval rustiger ;-)

Of verbeeld ik me dat maar, mam?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten